Veelgestelde vragen

De ontspanningsput is een verbinding met het riool. Zorgt dat dan niet voor stankoverlast?

We willen stankoverlast alle gevallen voorkomen. Als het nodig is brengen we een zogenaamd waterslot aan in de vorm van een zwanenhals constructie in de leiding. Maar meestal is zo’n constructie al aanwezig op de grens van uw perceel en de straat.

Als ik straks een ontspanningsput heb, loopt er bij hevige regenval rioolwater mijn tuin in. Zorgt dat niet voor (stank)overlast en vervuiling?

Bij hevige regenval bestaat het rioolwater voornamelijk uit regenwater, omdat het vuile rioolwater al eerder is weggespoeld met de eerste regendruppels. Het water dat uw tuin inloopt bij zeer extreme regenval is dus vrijwel schoon.

Mijn woning heeft geen dakgoten en regenpijpen. Heb ik dan een ontspanningsput nodig?

Figuur 2 Voorbeeld van een schrobputBij woningen zonder goten of regenpijpen, zoals woningen met een rieten kap, is het niet mogelijk een ontspanningsput te plaatsen. Als er een buitenkraantje aanwezig is met eronder een zogenaamde schrobput die is aangesloten op de riolering, functioneert deze al als ontspanningsput. In dat geval zijn er geen aanpassingen nodig. 

Hoe onderhoud ik een ontspanningsput?

Het is belangrijk om het rooster vrij te houden van vervuiling (zand, bladeren, etc.). Controleer regelmatig of er vuil op ligt en verwijder dit zo nodig.  

Is het verplicht om mee te doen?

Als de plaatsing van een ontspanningsput bij uw woning mogelijk is, vragen we u nadrukkelijk om hier toestemming voor te geven. Want als iedereen in Laren een klein steentje bijdraagt, kunnen we samen Laren Regenklaar maken. Maar deelname is niet verplicht.