Wat gaan we doen?

In de omgeving van het voormalige kruidenhuis (wijnhandel Petit Clos) plaatsen we ontspanningsputten onderaan de regenpijp van een aantal woningen. 

Waarom een ontspanningsput?
Bij hevige regenbuien heeft Laren te maken met ernstige wateroverlast. Daarom maken we Laren Regenklaar. Meer hierover leest u hier.

Regenwater dat op de daken van woningen valt, stroomt nu via de dakgoot en de regenpijp naar het riool. Bij hevige buien kan het riool de grote hoeveelheid regenwater niet aan. Het regenwater blijft dan op straat staan en het kan ook in woningen omhoog komen, bijvoorbeeld via de wc of een afvoerputje. Door een ontspanningsput te plaatsen onderaan de regenpijp kan dit in de toekomst niet meer gebeuren.

ontspanningsput1Hoe werkt dit?
Onderaan de regenpijp maken we een open verbinding met de buitenlucht. Dit heet een ontspanningsput. Wat u hiervan ziet is een kunststof rooster onderaan de regenpijp zoals op de foto hiernaast. 

Na het plaatsen van de ontspanningsput, stroomt regenwater bij normale buien nog steeds via de regenpijp naar het riool. Maar bij hevige regenbuien stroomt overtollig rioolwater (voornamelijk regenwater) via het rooster de tuin in of de openbare weg op. Hiermee wordt schade in huis voorkomen. Het aanleggen van de ontspanningsput is een kleine ingreep. De werkzaamheden duren ongeveer een à twee uur. Lees verder op de pagina ‘Hoe gaan we dit doen?’ 

 

In deze video leggen we de werking en aanleg van de ontspanningsput verder uit:

 

Werkgebied
In 2020 hebben we bij de kruising Torenlaan – Mauvezand – Lingenskamp voor wijnhandel Petit Clos (voormalig kruidenhuis) een wadi aangelegd. Een wadi is een soort vijver met een bodem van grind en zand die is afgedekt met gras. Na hevige regenval kan de wadi regenwater in eerste instantie vasthouden. Daarna zakt het water langzaam in de omliggende bodem; dit heet infiltratie. Deze wadi is het laagste punt in een zogenaamd stroomgebied; al het regenwater dat valt in dit stroomgebied loopt naar de wadi toe. Naar verwachting valt er eens per 5 jaar een bui die zo hevig is, dat de wadi zich met regenwater vult. 

We willen nu in het stroomgebied van deze wadi een ontspanningsput plaatsen bij alle woningen waar dit mogelijk is.

Project omgeving voormalig Kruidenhuis

Lees verder op de pagina ‘Hoe gaan we dit doen?’