Gebied De Kwartel

Wat gaan we doen?

In het gebied De Kwartel – De Dissel – Schuilkerkpad - Zevenenderdrift plaatsen we ontspanningsputten onderaan de regenpijp van een aantal woningen.

Waarom een ontspanningsput?

Bij hevige regenbuien heeft Laren te maken met ernstige wateroverlast. Daarom maken we Laren Regenklaar. Meer hierover leest u hier

Regenwater dat op de daken van woningen valt, stroomt nu via de dakgoot en de regenpijp naar het riool. Bij hevige buien kan het riool de grote hoeveelheid regenwater niet aan. Het regenwater blijft dan op straat staan en het kan ook in woningen omhoog komen, bijvoorbeeld via de wc of een afvoerputje. Door een ontspanningsput te plaatsen onderaan de regenpijp kan dit in de toekomst niet meer gebeuren.

Donkergrijze ontspanningsput onderaan een regenpijp, op grijze betonbodem Donkergrijze ontspanningsput onderaan een regenpijp, omringd door groen Donkergrijze ontspanningsput onderaan een regenpijp, nabij grond met tuinklinkers

Hoe werkt dit?

Onderaan de regenpijp maken we een open verbinding met de buitenlucht. Dit heet een ontspanningsput. Wat u hiervan ziet is een kunststof rooster onderaan de regenpijp zoals op de foto’s hierboven.

Na het plaatsen van de ontspanningsput, stroomt regenwater bij normale buien nog steeds via de regenpijp naar het riool. Maar bij hevige regenbuien stroomt overtollig rioolwater (voornamelijk regenwater) via het rooster de tuin in of de openbare weg op. Hiermee wordt schade in huis voorkomen. Het aanleggen van de ontspanningsput is een kleine ingreep. De werkzaamheden duren ongeveer een à twee uur.

In deze video leggen we de werking en aanleg van de ontspanningsput verder uit:

Werkgebied

Op het kaartje ziet u bij welke woningen de gemeente een ontspanningsput wil plaatsen.

Kaart De Kwartel – De Dissel – Schuilkerkpad - Zevenenderdrift

Kunt u het kaartje niet goed zien? Klik dan op de afbeelding voor een grotere versie. Of neem contact op via e-mail: regenklaar@laren.nl of bel met 06 - 15 12 42 76.