Wateroverlast in delen van Laren na hoosbui

Gisteren, dinsdag 21 mei, viel in Laren aan het eind van de middag in korte tijd een enorme hoeveelheid regen. Dat zorgde vooral voor veel water op straat op plekken waar de werkzaamheden van Laren Regenklaar nog niet zijn uitgevoerd. Bijvoorbeeld de Rijt/Krommepad, de Brink, Sint Janstraat/Molenweg en de Jordaan/Zevenend/Zijtak/Boekweitskorrel. Voor zover bekend was er slechts in een enkel geval wateroverlast in woningen en in winkelpanden.

Wateroverlast 21 mei - Brink 21 mei

De vijver op de Brink na de hoosbui van 21 mei 2024. Beeld: Hans van Goozen

In de startblokken

De werkzaamheden in het gebied Sint Janstraat/Engweg/Molenweg gaan binnenkort van start. Ook voor zowel De Rijt/Krommepad als de Brink staat een aannemer klaar. Bij De Rijt wachten we op het zakken van het grondwaterpeil zodat we makkelijker een waterberging onder parkeerplaatsen kunnen aanleggen. Voor de waterberging op de Brink in de vorm van een natuurlijke vijver is de vergunning verleend. Omdat daar bezwaar op is gemaakt, wachten we nu het advies van de bezwarencommissie af. Het water dat op beide locaties nu nog op straat blijft staan, loopt straks via een aantal straatkolken en ondergrondse leidingen naar de waterbergingen toe.
Voor het gebied rondom de Jordaan en het Zevenend zijn plannen in de maak waarbij het complete riool wordt vervangen. We bekijken of daar sneller budget voor vrijgemaakt kan worden, maar houden er rekening mee dat dit nog een tot twee jaar kan duren.

Hogere delen van Laren vrijwel zonder problemen

In de hogere delen van Laren die al regenklaar zijn, infiltreerde het regenwater bijna overal snel in de bodem. Dat was mogelijk dankzij de afkoppelmaatregelen die de afgelopen jaren zijn aangebracht. In het verleden werd het regenwater uit deze gebieden nog bijna volledig via het riool afgevoerd. Dat zorgde dan in lagere delen van Laren voor extra druk op het riool. Tegenwoordig hoeft het riool in lagere delen van Laren bijna uitsluitend nog regenwater te verwerken dat in die lagere delen valt. De hoeveelheid water op straat van gisteren was daardoor beduidend minder groot dan na de extreme buiten in 2014, 2016 en 2019. 

Meer extreme buien verwacht

Een andere reden waarom de wateroverlast minder groot was dan voorgaande jaren, heeft te maken met de hoeveelheid water die uit de lucht kwam. Naar schatting viel er dinsdag eind van de middag in korte tijd 30-35 mm regen, terwijl dat 46 mm was in 2014. We houden er echter rekening mee dat er in de toekomst zwaardere buien kunnen vallen. Daarom voeren we werkzaamheden in de resterende gebieden van Laren uit zodra het kan.

Wateroverlast in huis of tuin. Wat nu?

Wie nog steeds last heeft van water in huis of in de tuin kan meer informatie vinden op de webpagina over Wateroverlast van de gemeente Laren. Is er een directe link met werkzaamheden van Laren Regenklaar? Neem dan contact op via regenklaar@laren.nl 

Wateroverlast De Rijt

De Torenlaan na de hoosbui van 21 mei 2024. Beeld: Hans van Goozen