Ontwerp waterberging onder vijver Coeswaerde

Het team van Laren Regenklaar maakte eerder al een plan voor een waterberging. De komende periode onderzoeken we of dit ook volgens de bewoners en ondernemers van Laren de juiste oplossing is. We staan open voor verbeteringen en alternatieven.

Waar komt de waterberging?

In het bestaande plan van Laren Regenklaar komt de waterberging onder de Coeswaerde en de omliggende voetpaden. De Coeswaerde is de vijver aan de zuidwestkant van de Brink. Het voordeel hiervan is dat de inrichting van de Brink hetzelfde blijft. Alle bomen kunnen blijven staan. 

Hoe werkt de waterberging?

Onder de vijver komt een kelder. Als het water in de vijver erboven stijgt door hevige regen, loopt dit water via inlaatpijpen naar de kelder. Deze kelder kan 1.400 m3 water opvangen. Al tijdens het vollopen van de kelder wordt het water langzaam geïnfiltreerd in de bodem rondom de kelder. Daardoor droogt deze bodem minder snel uit, wat weer een positief effect heeft op het groen. Na een hevige regenbui kan overtollig water eventueel ook naar het riool gepompt worden. 

waterberging Brink4

Een artist impression van de nieuwe situatie. De kelderconstructie die water kan bergen ligt onder de vijver. Van die kelder is na de aanleg niets meer te zien.

De aanleg van de waterberging

Voor de aanleg van de nieuwe waterberging is het nodig om de bestaande vijver en enkele rododendrons weg te halen. Vervolgens wordt er een gat gegraven van ca. 2 meter diep op de plek van de huidige vijver en de voetpaden eromheen. Daarin komen wanden en een bodem van beton. In de kelder die hiermee ontstaat komt een constructie van pijlers met daar bovenop een vloer van beton. Dit is de nieuwe bodem van de vijver. Daarna wordt de vijver opnieuw aangelegd in de oorspronkelijke vorm. Ook de fontein komt terug. Op de inlaatpijpen komt bijvoorbeeld een eendenhotel of een bloembak. Ten slotte worden de paden rondom de vijver hersteld.

Het aanleggen van de waterberging duurt naar verwachting 4-6 weken.

Waterberging Brink1
De waterberging met kelderconstructie. Een deel van de kelder ligt onder het grasveld en de voetpaden, maar is op het beeld hierboven zichtbaar gemaakt. In werkelijkheid is boven de grond alleen de vijver te zien

In de video hieronder is goed te zien hoe de kelderconstructie onder de grond eruit ziet. Ook toont de video wat er gebeurt bij een hevige regenbui.
 

Oevers vijver

Voor de afwerking van de randen van de vijver zijn er meerdere mogelijkheden: van een meer natuurlijke oever tot een plateau of trapconstructie. Daarbij is veiligheid een belangrijk uitgangspunt. 

waterberging Brink2   waterberging Brink3
 
Om ervoor te zorgen dat regenwater vanaf het kruispunt makkelijk naar de vijver loopt, is het nodig het fietspad en de stoep iets aan te passen. Over al deze ‘bovengrondse’ aspecten kunnen bewoners meedenken en hun voorkeur aangeven. 

 

Meer informatie

Op de webpagina met Vragen & Antwoorden vindt u ook een aantal vragen en antwoorden over het ontwerp van een waterberging onder de vijver Coeswaerde zoals op deze pagina beschreven.